Kategorier
Elektriker Nybyggeri Smarthome

Fremtidens hjem i et Eurodan hus

Bor du i et “dumt” hus der ikke selv kan tænde lyset når det bliver mørkt, eller når du kommer ind ad døren?

Løsningen er en Raspberry Pi (og du behøver ikke udskifte hele din eksisterende el installation)!

Selvom det kun er ca. 2½ år siden vores hus stod færdigt, så er det ikke fordi at el installationen er væsentligt smartere end i et hus fra 1960. Mine lamper tænder ikke af sig selv når jeg kommer hjem og jeg kan ikke kontrollere lyset direkte fra sofaen.

Stærkt inspireret af https://mettesigernej.dk og https://www.fremtidenshjem.dk, har jeg derfor sat mig for at få gjort vores el-installation en smule smartere. Målet er dog ikke at få et hav af automations (rutiner) eller et full-blown hjem hvor alle enheder og møbler er koblet på nettet – Til en start er det bare simpel lysstyring.

Administration af smart-enheder

Herhjemme er det iPhone der hersker og det er derfor nærliggende at det er Apple Home, hvorfra enheder administreres. Apple benytter deres egen protokol, HomeKit, til at kommunikere med smart-enhederne. Min største anke ved HomeKit er dog, at enhederne er pokkers dyre – En enkelt stikkontakt ligger i prislejet 400,- til 700,-. En anden lille hage er, at pærer ikke kan tændes/slukkes fra en god gammeldags LK FUGA afbryder – Man skal i stedet benytte specielle afbrydere fra producenten af pærerne.

Jeg har derfor været på jagt efter en løsning der tillader mig at benytte mine eksisterende LK FUGA afbrydere og ikke kræver specielle pærer til flere hundrede kroner stykket. Sidst, men ikke mindst, skal løsningen også have en høj WAF (wife acceptance factor), ellers kommer det ikke inde for døren!

Valget er faldet på Homebridge og en blanding af enheder der benytter Zigbee og Wifi – Fælles for enhederne er dog, at de ikke nødvendigvis understøtter Apple home ud af boksen.

Homebridge er et stykke software der integrerer med smart home-enheder, der ikke nødvendigvis understøtter HomeKit-protokollen, hvilket gør at jeg kan gå efter billigere alternativer end de enheder der understøtter protokollen ud af boksen.

Styring af lys via WiFi

Til vores terrasse belysning er det desværre kun muligt at tænde lyset et sted og ikke ligetil at komme til el-installationen. Valget faldt derfor på et Shelly 2.5 relæ der kan styres via WiFi eller et almindeligt kiptryk. Shelly’en er så lille at den kan sidde i en LK indmuringsdåse. Elektrikeren på vores hus benyttede desværre ikke LK’s nyere Air indmuringsdåser – Havde han gjort det, var der endnu mere plads at give af (dybdemæssigt).

Så snart Shelly’en er koblet på husets WiFi, og et Shelly plugin er installeret i Homebridge, er man kørende og kan styre enheden via Home appen på sin telefon.

Styring af lys via ZigBee

Lysstyring via ZigBee kræver lidt ekstra hardware til Raspberry Pi og noget mere opsætning – Jeg gemmer derfor ZigBee til næste indlæg om mit lysstyring.

ZigBee er dog helt klart den protokol jeg kommer til at satse på herhjemme, efter IKEA har lanceret deres TRÅDFRI serie og ikke mindst fordi Per Mejdal Rasmussen har bygget et ZigBee modul ind i et LK svagstrømstryk.

Af Søren Mastrup

Jeg er uddannet webudvikler ved Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg. Til daglig arbejder jeg ved Ørskov Gruppen i Skjern, hvor jeg primært beskæftiger mig med Umbraco og Dynamicweb løsninger.

4 kommentarer til “Fremtidens hjem i et Eurodan hus”

Tak for en spændende hjemmeside om, hvordan man smart indbygget WiFi i kontakter i hjemmet💪👍

Jeg er spændt på at høre hvilken løsning du lander på i forhold til at gøre resten af kontakterne smarte. Der er mange tilgange, men jeg synes godt nok der mangler et zigbee relæ og/eller dæmper, der er godkendt til at sidde i tavlen. Det ville have været den bedste og kønneste løsning. Jeg er selv i samme situation med et nybygget hus fra 19, der desværre kom igang før min interesse for smarthomes var kommet igang 🙂

Jeg er stadig rigtig glad for min Shelly løsning, da jeg ikke har adgang til at montere et relæ andre steder, til mine udendørs væglamper (medmindre jeg skiller noget ad).

I forhold til mine resterende lamper / kontakter rundt i huset vil jeg dog pege på et ZigBee relæ i stedet. Den lækre (og dyre) løsning er et LK Wiser dobbelt relæ, men jeg vil nok i stedet gå med en LK bladfjeder og en Nordtronic ZigBee afbryder. På den måde kan jeg fortsat benytte mine eksisterende kontakter og blot placere ZigBee afbryderen i lampestedet.

Et enkelt sted har jeg dog skiftet hele kontakten og erstattet den med et ombygget IKEA tryk.
Lampen har efterfølgende fået fast strøm og pæren er udskiftet med en IKEA Trådfri.

Så vidt jeg ved, så er der kommet ZigBee relæer til DIN montering.

Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.